U petak, 6. septembra, Biserno ostrvo kod Novog Bečeja bilo je domaćin mnogobrojnim novinarima iz zemlje i inostranstva koji su se okupili ovde u okviru devete Međunarodne novinarske berbe.

 

Ovo interesantno dešavanje plod je rada slovenačkog novinara i dugogodišnjeg urednika turističke redakcije na  državnoj televiziji Slovenije, Draga Bulca. Kako Bulc objašnjava, kada je otišao u penziju, nametnulo se pitanje kako će održati kontakt i prijateljstvo sa brojnim novinarima koje je tokom karijere upoznao i kako će se, barem jednom godišnje, sa njima sretati. Iz te želje, ali i zajedničke ljubavi prema vinu, počeo je da organizuje berbu izuzetnih, autohtonih sorti grožđa. Prvih pet berbi održano je u Sloveniji, a od tada i u inostranstvu. Posredstvom Đorđa Mihajlovića, predsednika srpskog ogranka Međunarodnog udruženja turističkih novinara, organizovana je berba u Srbiji ove godine i za lokaciju je izabran Novi Bečej budući da ovde uspeva retka sorta grožđa – muskat krokan od koje se proizvodi nadaleko čuveno vino krokan. Govoreći o motivaciji za organizovanje ovakvog dešavanja, Bulc je rekao: „Vino je piće koje udružuje ljude. Nije to alkoholizam. Sva literatura je napisana pod uticajem dobrog vina, svi umetnici su najbolja dela napravili kada su nešto popili. Mašta se razvija, oslobađa onih spona konkretnih i onda se lepo družimo kao danas na ovom prekrasnom lokalitetu“. On je dodao i da je odlična prilika za mnoge ljubitelje vina da posete lokalitet na kom uspeva krokan budući da je to izuzetno retka sorta za koju mnogi i ne znaju gde tačno može da se pronađe.

Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, naglasio je da je lokalna samouprava prepoznala mogućnost promocije kroz domaćinstvo 9. Međunarodnoj novinarskoj berbi budući da se na njoj okuplja veliki broj novinara koji se bave upravo turizmom. „Ovde imamo novinare iz Ruske Federacije, Severne Makedonije, Mađarske, Slovačke, Češke, Finske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Mi danas promovišemo autohtonu vrstu muskat krokan, a pored toga, promovisaćemo i ostatak naše opštine. Sve naše muzeje, Araču, još neke destinacije, vožnju Tisom i da na taj način pošaljemo lepu poruku i van naših prostora i da na taj način dovedemo neke nove turiste i da pomognemo razvoj turizma“, rekao je Dujin. On je naglasio i da je značajno da će za nekoliko nedelja biti završen novi put do Bisernog ostrva čime će pristup biti znatno olakšan ovoj lokaciji. Turistička organzacija predstavila je okupljenim gostima iz inostranstva i neke detalje iz prošlosti ovih prostora, a posebnu pažnju privukao je tradicionalni banatski fruštuk neposredno pre početka berbe.

Ovom događaju prisustvovao je i vlasnik vinarije gde je ona organizovana, Miloš Srećković, koji ju je nedavno kupio sa namerom razvijanja njenih kapaciteta. „Planovi su da napravimo vinariju koje se neće postideti ni naša država, ni naši prethodnici, ni grof Rohonci, koja će biti dostojna ovog mesta i koja će moći da primi sve ljubitelje vina koji će moći da uživaju u blagoslovima ovog područja“, rekao je Srećković. Prema njegovim rečima, ukupna vrednost investicije u vinariju na Bisernom ostrvu biće negde oko tri miliona evra.

Zadovoljan je i Milenko Garčev, zamenik predsednika skupštine opštine Novi Bečej, koji je rekao da ovakva dešavanja doprinose mnogo, naročito u svetlu toga da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za promociju turističke ponude. „Ne može da škodi, a može mnogo da doprinese. Kada vidimo koliko je ljudi ovde sada došlo, ja se nadam da ovo može da donese samo jedan veliki plus opštini Novi Bečej i da će nas u narednom periodu i u narednoj berbi biti samo još više“, zaključio je Garčev.

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Rekonstruisan most na Staro…

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ...

avgust 03, 2020

U četvrtak, 6. avgusta, be…

U četvrtak 6. avgusta, zbog radova na elek...

avgust 03, 2020

Bečej: 6 lica pozitivno na…

Štab za vanredne situacije opštine Bečej...

avgust 03, 2020

Novi Bečej: Uručene novč…

I ove godine, opština Novi Bečej nagradil...

jul 28, 2020

25. saziv Tiske Akademije A…

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. ...

avgust 04, 2020

Novobečejski Dom zdravlja …

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem g...

jul 28, 2020

Posao za 3 prodavca u Gomek…

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

avgust 04, 2020

Novi Bečej: U petak onlajn…

Jovica Jašin, vrsni glumac iz Zrenjanina, ...

jul 28, 2020

NAJNOVIJE

Iz bečejskog Doma zdravlja obaveštavaju da će od petk...

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca, realizovaće ...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

Posao za 5 radnika u Bečejprometu. ...

Posao za 3 prodavca u Gomeksu. ...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

NAJČITANIJE

Dotrajali most na Staroj Tisi kod Bisernog ostrva u Bač...

U četvrtak 6. avgusta, zbog radova na elektrodistributi...

Štab za vanredne situacije opštine Bečej saopštava d...

I ove godine, opština Novi Bečej nagradila je đake ge...

U Domu kulture opštine Novi Bečej od 10. do 14. avgust...

I ove godine je nastavljeno sa opremanjem ginekološke o...

FLICKR