Održana poslednja sednica skupštine opštine Novi Bečej u odlazećoj godini.

 

Odbornici skupštine opštine Novi Bečej zasedali su 29. decembra šesti put u aktuelnom sazivu. Na ovom, poslednjem ovogodišnjem zasedanju, prva tačka dnevnog reda i ključna tema sednice bila je rasprava o budžetu za narednu godinu.

Prema rečima Saše Maksimovića, predsednika opštine Novi Bečej, budžet za 2017. godinu je osmišljavan i kreiran kao štedljiv, ali sa dosta prostora da bude i razvojni, investicioni. Ipak, kako naglašava Maksimović, veliki problem predstavljaju preuzete obaveze i dugovanja koji su “nasleđeni” od prethodnih lokalnih vlasti koji u mnogome otežavaju ovakvo budžetiranje. Pre svega, tu se misli na dugovanja Doma zdravlja opštine Novi Bečej za koja lokalna samouprava još traži održivo rešenje. Prvi čovek novobečejske opštine podvukao je i da su mere štednje prisutne u velikom broju budžetskih stavki, a naročito u aspektu troškova direktnih budžetskih korisnika. Da se podsetimo, prema novoj zakonskoj regulativi, u direktne budžetskte korisnike spadaju kabinet predsednika opštine, opštinska uprava, skupština opštine i opštinsko veće što su stavke koje su u novom budžetu za nekih 20 miliona manje nego u budžetu za 2016. godinu.

Opozicioni odbornici kritikovali su sam postupak izrade budžeta izrazivši želju da budu aktivnije uključeni u diskusiju i raspodelu sredstava prema budžetskim stavkama. Ivica Milankov, odbornik Srpske radikalne stranke, kao propust je istakao nepostojanje sredstava odvojenih za finansiranje pratilaca za decu sa posebnim potrebama, a Saša Šućurović, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine, usprotivio se budžetskom davanju od 2.500.000 dinara za preduzeće Vojvodina Spa D.O.O. ocenivši ga kao netransparentno. Ipak, obojicu je demantovao predsednik opštine, Saša Maksimović, koji je obrazložio da novac za decu sa posebnim potrebama postoji, ali da je raspodeljen na druge stavke, na sličan način kako su sredstva za jednokratnu socijalnu pomoć premeštena iz ingerencija predsednika opštine na Centar za socijalni rad. Što se Vojvodina Spa tiče, on je objasnio i da će to preduzeće biti restruktuirano i prilagođeno da funkcioniše na sličan način kao nedavno likvidirana kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Cela rasprava o budžetu, uključujući i raspravu o amandmanima, trajala je skoro pet sati. Ipak, ono što je obeležilo ovu sednicu jeste istinski parlamentarna atmosfera. I vlast i opozicija radile su konstruktivno i kroz dijalog što su pohvalili mnogi za skupštinskom govornicom. Predsednik Maksimović još jednom je naglasio da će vladajuća većina uvek prihvatati ono što je korektno i što koristi svim građanima opštine. Kao pozitivan primer istakao je amandman odbornika LSV o povećanju sredstava za farmersku zonu u naseljenom mestu Kumane koji je prihvaćen već na sednici opštinskog veća koje je i predlagač budžeta.  Budžet je usvojen većinom od 18 glasova.

Novi budžet projektuje 966.215.000 dinara primanja i 1.066.215.000 izdataka što ga čini nešto većim od prethodnog koji je sa prihodne strane iznosio 934.607.000, a sa rashodne 966.200.000 dinara.

Među drugim temama o kojima je bilo reči na ovoj sednici skupštine građanima je posebno interesantna ona koja se tiče dugovanja Doma zdravlja. Naime, na inicijativu grupe odbornika predvođene Nikolom Arsenovim, u dnevni red je uvršteno i donošenje odluke o formiranju anketnog odbora koji će se baviti pitanjem nastanka i strukture pomenutih dugova koji prema rečima čelnika opštine Novi Bečej iznose negde oko 130.000.000 dinara. Posle kraće rasprave, usvojena je odluka da se odbor formira i to tako da ga čine četiri odbornika iz odborničke grupe SNS, dva iz odborničke grupe LSV, dva iz odborničke grupe “Miša Vrebalov” i jedan iz odborničke grupe SRS.

Takođe, na predlog odbornice LSV, Nevene Subotić, u dnevni red je uvršten i predlog da se Laslo Šuranji, naš istaknuti paraolimpijac, proglasi počasnim građaninom opštine Novi Bečej. Ovaj predlog je naišao na univerzalno odobravanje i ova odluka doneta je jednoglasno čime je ovom sportisti odato još jedno i više nego zasluženo priznanje.

Uz ovo, usvojena je odluka o uspostavljanju saradnje sa ruskim gradom Novočerkaskom čime je poslovni i prijateljski odnos između naše opštine i ovog grada stavljen i u zvaničnu formu i prepoznat kao pitanje od značaja za Novi Bečej.

Sednici je prisustvovalo 29 od 31 odbornika, odlučivalo se o 15 tačaka dnevnog reda, a ukupno zasedanje je trajalo nešto više od šest sati.

 


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih sluč...

novembar 20, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih sluč...

novembar 26, 2020

Novi Bečej: Zaključno sa …

U opštini Novi Bečej, zaključno sa 3. de...

decembar 03, 2020

Posao za mašinskog inženj…

Posao za mašinskog inženjera. ...

novembar 20, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 406 aktivnih sluč...

novembar 27, 2020

Bečej: Zaključno sa 3. de…

Bečej: Zaključno sa 3. decembrom - 576 ak...

decembar 03, 2020

Bečej: U poslednja 24 čas…

Bečej: Na današnji dan 148 aktivnih sluč...

novembar 21, 2020

Bečej: Na današnji dan 43…

Bečej: Na današnji dan 430 aktivnih sluč...

novembar 28, 2020

NAJNOVIJE

Bečej: Zaključno sa 3. decembrom - 576 aktivnih sluča...

U opštini Novi Bečej, zaključno sa 3. decembrom 2020...

Bečejsko udruženje mladih (BUM), kao inicijator akcije...

Bečej: Zaključno sa 2. decembrom - 550 aktivnih sluča...

U opštini Novi Bečej, zaključno sa 1. decembrom 2020...

Bečej: Zaključno sa 1. decembrom - 519 aktivnih sluča...

NAJČITANIJE

Bečej: Na današnji dan 107 aktivnih slučajeva zaraže...

Bečej: Na današnji dan 356 aktivnih slučajeva zaraže...

U opštini Novi Bečej, zaključno sa 3. decembrom 2020...

Posao za mašinskog inženjera. ...

Bečej: Na današnji dan 406 aktivnih slučajeva zaraže...

Bečej: Zaključno sa 3. decembrom - 576 aktivnih sluča...

FLICKR