U ponedeljak, 23. septembra, predsednik pokrajinske vlade, Igor Mirović, posetio je Bočar, a povod poseti je početak radova na rekonstrukciji kompleksa dvorca Hertelendi koji je poslednjih godina bio u žiži interesovanja.

Pokrajinska Vlada izdvojila je 361 milion dinara za rekonstrukciju kompleksa, a obnovljeni dvorac trebalo bi da bude prostor u kome će se realizovati predškolskog i ranog školskog uzrasta, od 6 do 10 godina starosti, kao što su boravak u prirodi, rekreacija, ali i obrazovni programi.

Govoreći o radovima na dvorcu, Mirović je rekao: „Mi smo izdvojili značajna finansijska sredstva, 361 milion, za ove radove jer kroz novu projektnu dokumentaciju rekonstruišemo i ovaj objekat koji se nalazi iza nas, gradimo novi objekat za smeštaj sto dvadeset dece u jednoj grupi, gradimo jednu malu salu za sportske aktivnosti, rekonstruišemo park u površini od gotovo šest hektara. Pravimo, praktično, novi centar za našu predškolsku i osnovnoškosku decu do četvrtog razreda osnovne škole, za decu iz cele Srbije koja će ovde moći u jednodnevnom, dvodnevnom ili trodnevnom boravku da osete staro srpsko, vojvođansko selo, da osete običaje, da obiđu poljoprivredna domaćinstva, da uz pomoć kulturnih poslenika iz ove opštine nešto nauče, da prođu rekreativnu nastavu, da gradimo sve ono što Vojvodina nije imala, a imaće kada ovaj objekat bude završen“. On je istakao i da je rok za završetak radova dve stotine i sedamdeset dana, a da radove izvodi „Modulor“ d.o.o. iz Beograda. On je rekao i da je aktuelna vlast u Pokrajini spremna i sposobna da dovrši ovakav kapitalni projekat koji je godinama stajao nedovršen i koji je bio predmet zloupotreba. Prema njegovim rečima, sudski veštaci utvrdili su da je na prethodnom projektu rekonstrukcije dvorca Hertelendi, započetom 2011. godine, nestalo čak pedeset miliona dinara.

Zadovoljan početkom radova je i prvi čovek opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je iskoristio priliku da se zahvali pokrajinskoj administraciji koja je opredelila sredstva za renoviranje dvorca u Bočaru. „Ovo je pitanje od životnog značaja za naseljeno mesto ovako malo kao što je Bočar. Ukoliko bude preduzetničkog duha u stanovnicima, verujem da ovo selo može da zaustavi dalje propadanje. Ovo je prvi korak koji će, zajedno sa Vladom AP Vojvodine, opština raditi. U pripremi je dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za izgradnju fiskulturne sale osnovne škole „Dositej Obradović“ u Bočaru. Činimo sve što je u našoj moći da sprečimo odlazak stanovnika iz Bočara“, rekao je Maksimović prilikom obilaska dvorca Hertelendi. On je naglasio i da lokalna vlast ima plan za svako naseljeno mesto u opštini, pa, tako i za Bočar.

Obilasku dvorca prisustvovao je i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Dvorac Hertelendi sagrađen je pre 169 godina, a do 2005. godine u ovom dvorcu bila je smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je ovaj objekat napušten i urušen.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

„Bečej noću“ opravdao…

Više od 35.000 posetilaca iz celog regiona...

jun 23, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

FLICKR