Skupština opštine Novi Bečej na sednici sazvanoj po hitnom postupku održanoj u utorak, 4. juna, usvojila je izmenu rešenja o utvrđivanju prosečne cene nepokretnosti na osnovu kojeg se određuje visina poreza na imovinu koji građani plaćaju. Izmene se tiču cene kvadrata stambenih objekata u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni, konkretno: u drugoj zoni kvadrat se procenjuje na 13.788 dinara, u trećoj 11.030 dinara, a u četvrtoj 9.886 dinara. Usvajanjem ove odluke mnogi građani opštine moraće da plate znatno manji porez u odnosu na rešenja koja su prvobitno stigla na kućne adrese, a gde je cena u drugoj zoni bila utvrđena u iznosu od 23.597 dinara, u trećoj 22.382 i u četvrtoj 21.393 dinara. Građani bi uskoro trebalo da dobiju nova rešenja o porezima na imovinu na osnovu kojih će ga plaćati. Onima koji su već platili poreze, a pripadaju zonama gde je cena kvadrata menjana, sredstva će biti prebačena u narednu godinu, a po zahtevu građana, mogu im biti isplaćena i na tekući račun.

 

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je posle sednice: “Sednica je sazvana po hitnom postupku baš zbog utvrđivanja prosečnih cena kvadratnog metra za stambene objekte. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim odbornicima i pozicije i opozicije na usvojenoj tački dnevnog reda čime je, na kraju krajeva, dokazana greška lokalne poreske administracije. Ja se izvinjavam građanima još jednom zbog toga. To više ne sme da se ponovi. Prva zona nije dirana, košta indentično koliko je i koštala 23.500, mada je ona umanjena u odnosu na 2018. godinu sa 35 na 23 hiljade. Druga je sa 23 hiljade spuštena na 13.788, treća 11.030 i četvrta 9.886”.

Osim tačaka posvećenih porezima, odbornici su usvojili i godišnji plan uređenja, zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Ukupna količina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Novi Bečej je 17.998 hektara od čega je 10.518 hektara planirano za zakup i korišćenje dok je za stočare opredeljeno 5.258 hektara što je za oko 1000 hektara više nego prošle godine. Na osnovu prava prečeg zakupa zemljište su dobili privredno društvo “Vojvodina”, Novo Miloševo i to 771.9386 hektara i “Nedić Agrar” iz Bočara 102,6049 hektara. Pravo na besplatno korišćenje zemljišta dobili su Dom za odrasle “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” - 27.0424 hektara i gerontološki centar “Bečej” - 5.1826 hektara.

Maksimović se osvrnuo i na ovu tačku dnevnog reda rekavši: “Ono što je ključ u izdavanju državne zemlje, a vezano je za opštinu Novi Bečej, 2016., odnosno, 2017. agrarne, smo doneli taj program kao jedna od tri opštine koja je to uradila u zakonskom roku do 31. marta. Međutim, poslednje dve godine, ozbiljan problem imamo u pilot programu ministarstva poljoprivrede čiji smo učesnik, nažalost, mogu reći, bili učesnik, iz prostog razloga što se to toliko zakočilo da smo godišnji program usvajali u avgustu i izdavali poljoprivredno zemljište krajem godine. A 2017. na 2018. godinu drugi krug i nismo imali. Međutim, to je sada počelo da funkcioniše kako treba. Ubrzanim koracima stižemo do programa. Očekujemo raspisivanje prvog kruga najkasnije za septembar mesec ove godine, a u novembru ili decembru da bude drugi krug”.

Današnjoj sednici je prisustvovalo 22 od 31 odbornika.


NAJPOPULARNIJE NOVI BEČEJ

Bečej: Drugi rebalans u zn…

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvoji...

jun 14, 2022

Za vikend Memorijalni turni…

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati...

jun 28, 2022

Filmski festival "Slob…

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na...

jun 28, 2022

Suvi led za hlađenje depon…

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je...

jun 28, 2022

Bečejska Biblioteka raspis…

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regi...

jun 28, 2022

Tradicionalno veče društv…

Bečejsko udruženje mladih, godinama unaza...

jun 28, 2022

Sutra 27. Sednica SO Bečej

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je...

jun 28, 2022

U Bečeju ukradene biste za…

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Be...

jun 28, 2022

NAJNOVIJE

Milun Čokorović, predsednik OO SUBNOR Bečej je istaka...

27. sednica lokalnog parlamenta zakazana je za sutra, za...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

NAJČITANIJE

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su nedavno...

Od 1. do 3. jula, u Bečeju će se održati humanitarni ...

Filmski festival Slobodna zona krenuo je na 16. po redu ...

Preduzeće „Potisje-Bečej“ sprovelo je brojne preve...

Narodna biblioteka Bečej raspisala je regionalni poetsk...

Bečejsko udruženje mladih, godinama unazad organizuje ...

FLICKR